Uçuş Öncesinde Tıbbi İpuçları
Uçuş Öncesinde Tıbbi İpuçları

Son yıllarda hemen herkes çok daha uygun olduğu ve rahat olduğu gerekçesiyle hava yoluyla seyahat etmeyi tercih etse de bazı tıbbı durumlar uçakla seyahat etmenize engele olabilir.

Eğer ciddi bir rahatsızlığınız varsa seyahatinizin öncesinde muhakkak doktorunuzla konulmanızı ve sağlık durumunuzla ilgili doktorunuzdan tavsiye almanızı öneririz.

Havayollarının ilaç ve tıbbı destek konusunda politikaları birbirine çok benzemektedir. Temel olan ve bilinmesi gereken önemli birkaç konuda sizler için tıbbı ipuçları hazırladık. Yine de seyahat edeceğiniz hava yolunun tıbbı ilaç politikasına da göz atmanız gerektiğini de hatırlatalım.

El Bagajınızda İlaç

Genel olarak el bagajında sıvı kısıtlaması olduğunu belirtelim fakat toz veya tablet halinde olan ilaçlarınızı el bagajınıza herhangi bir kısıtlama olmadan alabilirsiniz. İlaçların etiketlerinin açık bir şekilde görünmesi politik açıdan da son derece önemli olduğunu belirtelim. Bu durum ülkemizde  yasalken bazı ülkelerde doktorunuzun reçetesi olmadığı durumlarda ilaçlarınıza el koyulabilir. Sıvı şekildeyse ilacınız bu durumda 100 ml ve daha küçük kutulardaysa yanınıza alabilirsiniz. Aksi durumda bütün havayolları için doktor reçetenizi de beraberinizde getirmeniz gerekmektedir.

Astım Spreyleri

Astım spreylerine hemen hemen bütün havayolları izin vermektedir. El bagajınızda bir adet astım spreyine izin verilirken yedek kutuları muhakkak uçak altı bagajına vermeniz gerekmektedir.

Oksijen Tüpü

Havayollarının bu konuda ki politikası farklılık gösterse de hiçbir hava yolu uçak içine dolu oksijen tüpü almamaktadır. Yanıcı veya patlayıcı maddelerin uçak içende el bagajı kapsamında veya uçak altı bagajına alınması yasak olduğunu belirtelim. Özel bir durumunuz varsa havayoluyla önceden iletişime geçerek tıbbı destek talep edebilirisiniz.

Ameliyat Sonrası Uçuş

Ameliyat sonrası uçuşlarda kan basıncından etkilenme ve dikişleriniz varsa açılma durumlarına karşı doktorunuzdan tavsiye almanız gerekmektedir. Basit ameliyatlarda izin verilirken geçirdiğiniz operasyona göre size en uygun bilgiyi doktorunuzun vereceğini de unutmamanızı tavsiye ederiz. Estetik operasyonlarda da aynı durum geçerli olup, saç ekimi vs. gibi operasyonlar sonrasında uçağa binmenizde bir sorun görünmezken, silikon taktırma veya burun ameliyatlarında 2 hafta kadar uçağa biniş izni verilmemektedir. Uzman hekiminizle görüşebilirsiniz. Sizlerin sağlığı için çalışan sağlık turizmi kapsamında hizmet veren tur hizmetlerimizden de bu açıdan faydalanabilirsiniz.

Hamileyken Uçağa Binme

Hamileyken uçağa binmeniz sırasında farklı prosedürler uygulanmaktadır. Bu konuda bazı hava yolları doğuma 4 hafta kalan zamana kadar izin verebilirken bazıları ise izin vermemektedir. Genel olarak hamile bayanların uçağa binmeden önce doktorundan onay belgesi istenmektedir. Hava yollarının hamileler hakkında kurallarını web sitemizde bulunan hava yollarının bagaj ve yolcu kurallarını içeren yazıları okuyabilirsiniz.

Suçiçeği ve Kızamık

Suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklar genelde çocukların başına gelse de yetişkin bireylerde bu konuda bağışıklık kazanmamış olabilir ve riski bir durum olabilir gerekçesiyle hava yolları suçiçeği veya kızamık geçiren hastalara seyahat hakkını vermeyebilir. Genel olarak bulaşıcı herhangi bir hastalığa sahip kişilere hava yolları politikaları gereği izin vermeme hakkına sahiptir.

Zatürreyken Uçağa Binmek

Zatürreyken uçağa binmek hava yolunuza zarar verebileceğinden dolayı genelde tavsiye edilmemektedir. Kabindeki oksijen ve basın seviyesindeki değişim sağlığınızı çok daha olumsuz etkileyebilir bu nedenle de eğer zatürreyseniz havayolu seyahatinizi iptal etmenizi öneririz. Gene de hastalığınızın seyrine göre en doğru kararı doktorunuz verecektir. Seyahatiniz hemen öncesinde doktorunuzla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Kulak Enfeksiyonu Varken Uçmak Tehlikelimi?

Durum ne olursa olsun uçuş sırasında basınç farkı direk olarak kulakları etkilemektedir. Bu nedenle de kulak enfeksiyonunuz varken uçakla yolculuk etmekten kaçınmanızı öneririz. Sonrasında kanama, kulak zarında delinme veya şiddetli ağrıyla karşılaşabilirsiniz.  Kulak enfeksiyonları uçuşlarda oldukça tehlikeli olabilir ve eğer herhangi bir enfeksiyonunuz varsa muhakkak doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

Alçıyla Uçağa Binebilir miyim?

Alçı takıldıktan sonrasında o bölgede şişme meydana gelebileceğinden dolayı hemen sonrasında uçakla seyahat etmeniz önerilmemektedir. Ayrıca yine kan basıncı değişimleri alçılı bölgenizde ki kan akışını da etkileyeceğinden ağrı hissedebilirsiniz. Alçı alınan bölgenin büyüklüğüne ve bölgesine göre uygun olup olmadığınıza dair bir doktor raporu almanız seyahatiniz için önemli bir durum.

Ayrıca bacağınız tamamen alçılıysa ve dizinizi kıramıyorsanız bu urumda uçak koltuğuna uygun ve doğru şekilde oturamayacağınızdan dolayı uçuşunuz red edilebilir. Bu durumda da havayolu firmasıyla önceden iletişime geçmenizi öneririz.

Koltuk Değnekleriyle Uçağa Binebilir Misiniz?

Koltuk değnekleriyle uçağa binmenizde herhangi bir sorun olmamaktadır. Fakat öncesinde havayolu firmasını bilgilendirmeniz gerekmektedir. Ayrıca acil çıkış kapısının olduğu koltuklarda da oturmanıza izin verilmemektedir. Koltuk değneklerinizin de uçak içinde koridordan geçişi engellemeyecek şekilde konulması gerektiğinden bu konuda uçuş ekibinden yardım talep edebilirsiniz.

Kalp Piliyle Uçağa Binebilir Misiniz?

Kalp piliyle uçağa binmeyi düşünüyorsanız doktorunuzla muhakkak konuşmalısınız. Kalp pili veya ICD ile uçuşunuza izin verilmişse kalp pilinizin veya cihazınızın tanıtım kartını ve doktor raporunuzu da yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Kalp pili bulunan kililer metal detektörden geçemeyeceği için güvenlik kontrollünde bu kartı göstermeleri zorunludur. Ayrıca elle aramayı tercih ederseniz metal detektörü de direk olarak cihazın üzerine tutmaması konusunda uyarmanızı tavsiye ederiz. Kalp piliyle uçağa binmeniz veya seyahat etmeniz sorun yaratmazken uçağa geliş aşamasında kontrollerde sorun yaşamamak için gerekli tedbirleri almanızı öneririz.

Görme veya işitme Engelliler Uçağa Binebilir Mi?

Görme engellilerin uçağa binişlerinde herhangi bir sorun olmamaktadır. Görme engelliyseniz özellikle havayoluna önceden bilgi vermeniz gerekmektedir. Eğer yanınızda bir refakatçiniz varsa hiçbir problem olmazken uçağa binişlerde size yardımcı olması açısından önceden havayolu firmasına bilgi vererek yardım talep edebilirsiniz. Hava yollarının görme ve işitme engelli yolcularla ilgili politikalarını web sitemizin hava yolları tanıtım bölümlerinde bulabilirisiniz.

Hem Görme Engelli Hem de İşitme Engelli Yolcular

Hem görme hem de işitme engelliyseniz bu durumdaki kişilerin yanında bir refakatçi olması gerekmektedir. Eğer hava yolundan bir refakatçi gerekirse bu durumda da ücret politikası ve gerekli düzenlemelerle ilgili bilgileri yine web sitemizde hava yolları politikalarında ayrıca bulabilirsiniz. Fakat genel olarak bu tarzda her iki engele de sahip yolcuların yalnız olarak uçağa binmesine izin verilmemektedir.

 

 

Whatsapp Destek

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?